Κερατόκωνος

 Ο κερατοειδής χιτώνας, το διάφανο τμήμα του οφθαλμού μπροστά από την ίριδα, σταδιακά χάνει το σφαιρικό του σχήμα και γίνεται πιο κωνικός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
•     Όταν κάποιος έχει κερατόκωνο παρατηρείται προοδευτική αλλαγή στις καμπυλότητες του κερατοειδούς καθώς και η λέπτυνση του.
•    Η παραμόρφωση αυτή οδηγεί σε θολή όραση, με σταδιακή αύξηση του αστιγματισμού και της μυωπίας.
•      Αργότερα,  μπορεί να εξελιχθεί σε θολερότητα στην περιοχή της βλάβης.

ΑΙΤΙΑ:
Παρά τη συστηματική  έρευνα  τα αίτια που προκαλούν τον κερατόκωνο παραμένουν ακόμη  ασαφή.  Οι πιθανότεροι παραγόντες είναι:
•    Κληρονομικότητα :  Έξι γονίδια έχουν βρεθεί να σχετίζονται με την πάθηση
•    Περιβάλλον :  χώροι με έντονη σκόνη, ή τραυματισμοί στο μάτι
•    Αλλεργίες : Αλλεργικές επιπεφυκίτιδες που συνδυάζονται με έντονο τρίψιμο των οφθαλμών
•    Επιδημιολογία : Αν και εμφανίζεται σε όλους τους πληθυσμούς, είναι συχνότερη σε άτομα ασιατικής καταγωγής, καθως και στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο.
•    Ορμονικά αίτια


ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ:
Ο κερατόκωνος συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και έχει διάφορους ρυθμούς εξέλιξης. Σε μερικούς εξελίσσεται πολύ αργά και σε άλλους πολύ γρήγορα.  Η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται για όλους γύρω στα 35.

ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ:
Ο κερατόκωνος επηρεάζει κατά μέσο όρο 1 στους 2.000 ανθρώπους. Παρατηρούνται γεωγραφικές διαφοροποιήσεις με τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο να εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα. Στη Ελλάδα υπολογίζεται η συχνότητα  να είναι περίπου 2 στους 2.000 ανθρώπους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
•    Γυαλιά Οράσεως:

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αρχικά στάδια για τη διόρθωση της ήπιας μυωπίας και του αστιγματισμού. Σε προχωρημένα στάδια κερατόκωνου δεν βοηθάνε πολύ.

•    Φακοί Επαφής:    

Ημίσκληροι αεροδιαπέρατοι φακοί επαφής. Είναι άκαμπτοι διορθωτικοί φακοί επαφής που με τη βοήθεια των δακρύων του ματιού διορθώνουν την όραση ακόμα και πλήρως σε κάποιες περιπτώσεις.

Το άκαμπτο υλικό του φακού αντικαθιστά το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδούς με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια επιτυγχάνοντας την βελτίωση της όρασης. Το πλεονέκτημα τους είναι η άριστη όραση που παρέχουν στην πλειοψηφία των χρηστών. Το μειονέκτημα τους είναι η δυσκολία προσαρμογής από το χρήστη ειδικά τις πρώτες ημέρες.
Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής πιστεύεται ότι μπορεί να περιορίσουν την εξέλιξη του κερατοκωνου σε ορισμένα περιστατικά.

Ειδικοί Μαλακοί φακοί επαφής:  Έχουν μεγαλύτερο πάχος από τους κοινούς μαλακούς φακούς επαφής καθώς και διαφορετική γεωμετρία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σχεδιασμοί ανάλογα με το στάδιο και τη θέση του κώνου.

Υβριδικοί φακοί επαφής: Είναι ένας  συνδυασμός δυο διαφορετικών φακών. Στο κέντρο υπάρχει ένας σκληρός φακός επαφής RGP που ενώνεται περιφερικά με ένα μαλακό, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και καλή οπτική οξύτητα.  

Χειρουργική αντιμετώπιση:

Cross linking κερατοειδούς: Είναι μια θεραπευτική επιλογή που στοχεύει στην ισχυροποίηση των διασυνδέσεων του κολλαγόνου ώστε να σταθεροποιηθεί ο κερατοειδής και να σταματήσει η εξέλιξη του κερατόκωνου.  
Η μέθοδος αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Βασίζεται στη χρήση διάλυματος  ριβοφλαβίνης ( βιταμινης Β2 ) που τοποθετείται στο μάτι και στη  συνέχεια με την χρήση υπεριώδης ακτινοβολία επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των δεσμών κολλαγόνου.


Ενδοκερατοειδικοί Δακτύλιοι: Είναι δυο πολύ μικρά και λεπτά ενθέματα  που εισάγονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς, ένα σε κάθε πλευρά της κόρης. Στόχος της θεραπείας είναι η ομαλοποίηση του κερατοειδή, η  επιπέδωση του, ώστε, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου να βελτιωθεί και η όραση.


 Μεταμόσχευση Κερατοειδούς: Είναι μια χειρουργική παρέμβαση απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνου λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών επαφής.